Çocuklarınıza “Bugün Okul Nasıl Geçti?” Diye Sormadan Okulun Nasıl GeçtiÄini Anlamanın 25 Yolu

Bu yıl çocuklarımdan biri dördüncü, diÄeri ise birinci sınıfa gitmeye baÅladı. Ve ben kendimi her gün onlara aynı soruyu sorarken buluyorum: “Bugün okul nasıl geçti?” Ama maalesef onlardan sürekli aynı cevapları alıyorum, üstelik bana aslında hiçbir Åey anlatmayan cevaplar: “Ä°yi” ya da “güzel”.

Ama ben çok daha fazlasını bilmek istiyorum!!

Ya da en azından ‘tam’ bir cümle duymak istiyorum. Geçen gece oturup okulla ilgili sorabileceÄim farklı ve ilgi çekici sorulardan oluÅan bir liste yaptım. Sorularım mükemmel deÄil, ama en azından onlara uzun cümleler Åeklinde cevaplar alabiliyorum. Hatta bazı sorular çok ilginç sohbetlere dönüÅebiliyor. Bazen de çok eÄlenceli cevaplara. Ama en önemlisi bu sorular, çocuklarımın okul hakkında ne düÅündüÄünün ve hissettiÄinin içyüzünü anlamama yardım ediyor.

1. Bugün okulda olan en iyi Åey neydi? (Bugün okulda olan en kötü Åey neydi? )

2. Bugün seni güldüren bir Åeyi anlatsana.

3. EÄer seçme Åansın olsaydı, sınıfta kimin yanında oturmak isterdin? (Kimin yanında oturmak istemezdin? Neden?)

4. Okuldaki en harika yer neresi?

5. Bugün duyduÄun en tuhaf kelime hangisiydi? (ya da birinin anlattıÄı en tuhaf Åey)

6. Bu akÅam öÄretmenini arasam, senin hakkında bana neler anlatır?

7. Bugün herhangi birine nasıl bir yardımın dokunmuÅtur sence?

8. Bugün herhangi birinin sana nasıl bir yardımı dokundu?

9. Bugün öÄrendiÄin bir Åeyi anlatsana.

10.Bugün en çok ne zaman mutlu oldun?

11. Bugün en çok ne zaman sıkıldın?

12. EÄer sınıfına bir uzay gemisi inseydi ve uzaylılar birini ıÅınlasalardı, kimi almalarını isterdin?

13. Teneffüste daha önce hiç oynamadıÄın birisiyle oyun oynasaydın, o kiÅi kim olurdu?

14. Bugün olan iyi bir Åey anlatsana.

15. Bugün öÄretmen en çok hangi kelimeyi kullandı?

16. Sence okulda neyi daha çok öÄrenmelisin/yapmalısın?

17. Sence okulda neyi daha az öÄrenmelisin/yapmalısın?

18. Sence sınıfta kime karÅı daha iyi davranabilirsin?

19. Teneffüste en çok nerede oynuyorsun?

20. Sınıfınızdaki en komik kiÅi kim? Neden komik sence?

21. ÖÄle yemeÄinin en sevdiÄin yemeÄi hangisiydi?

22. EÄer yarınki öÄretmen sen olsaydın, neler yapardın?

23. Sınıfta okula ara vermeye ihtiyaç duyan biri var mı sence?

24. EÄer sınıfta herhangi biriyle yerini deÄiÅtirebilecek olsaydın, kiminle pazarlık yapardın? Neden?

25. Bugün okulda kalemini kullandıÄın üç farklı zamanı anlatır mısın?

*****

Åimdiye kadar en güzel cevapları 12, 15 ve 21′inci sorulardan aldım. “Uzaylı” olana benzeyen sorular, çocuklara, sınıfta kimi istemediklerini söylemenin tehdit edici olmayan bir yolunu sunuyor. Böylece size “neden” diye sorabildiÄiniz bir sohbetin kapısını açıyor. Bu konuÅmalar daha önce hiç bilmediÄiniz konuların açılmasını saÄlıyor.

AldıÄımız cevaplar bazen gerçekten çok ÅaÅırtıcı oluyor. 3′üncü soruyu sorduÄumda çocuklarımdan birinin, sınıfta artık en iyi arkadaÅlarından biriyle oturmak istemediÄini keÅfettim. Bunu kötü niyetinden ya da karÅı tarafı üzmek istediÄinden deÄil, baÅka insanlarla da bir Åeyler yapabilme olanaÄı kazanmak için istiyordu.

Çocuklarım büyüdükçe, onlarla iliÅkimi koruyabilmek için sürekli daha fazla çalıÅmak ve emek vermek zorunda olduÄumu biliyorum. Ama bildiÄim bir Åey daha var: Buna kesinlikle deÄer!

Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/liz-evans/25-ways-to-ask-your-kids-so-how-was-school-today-without-asking-them-so-how-was-school-today_b_5738338.html