5-6 YAÅ AKD KIDS BALÇOVA ANAOKULU

Ä°NCE MOTOR BECERÄ°LERÄ° GELÄ°ÅTÄ°REN ETKÄ°NLÄ°K ÖRNEKLERÄ°

Öncelikle çocukların küçük yaÅtan itibaren öz bakım becerilerinin geliÅmesi için fırsat yaratılmalı. Kendi yemeÄini yeme, kendi baÅına giyinip soyunma, düÄmelerini ilikleme, fermuarını açıp kapama, ayakkabılarını baÄlama bile baÅlı baÅına parmak kaslarını güçlendiren etkinlikler. Bunlar dıÅında yapılabileceklere hep birlikte göz atalım:

• Oyun hamurlarıyla oynama. Hatta kuruyunca Åekli bozulmayan beyaz oyun hamurlarından alırsanız, çocuÄunuz kurabiye kalıplarıyla ona Åekil verir, parmak boya ile boyar, arkasına yapıÅtıracaÄı mıknatıs ile de tüm akrabalara buzdolabı magneti hazırlayabilir :).

• Boyama çalıÅmaları yapma. Küçük yaÅta parmak boya ile baÅlanabilir, ilerleyen yıllarda kalından inceye her tür boya kalemi kullanılabilir.

• YaÅına uygun büyüklükteki Legolarla oynama. (YaÅ büyüdükçe Legoların boyutu küçülmelidir)

• Küçük parçalı maket & yapboz yapma.

• Ä°pe/ayakkabı baÄcıklarına makara, boncuk ya da makarna dizme. Hatta makarnaları öncesinde parmak boyalarla boyarsa biricik anneciÄine kolye bile yapabilir :).

• Süngerle dolu kovadan boÅ kovaya su doldurma. YaÅ büyüdükçe bu etkinliÄi damlalık ile dolu bardaktan boÅ bardaÄa su doldurma Åeklinde yapabilirsiniz.

• Ä°pe mandalla bir Åeyler asma.

• Keçeye (kaÄıttan daha kalın olması nedeniyle) ataÅ takma.

• Makasla önce geliÅigüzel kesme, ardından çizgi üstünden kesme. (Küçük yaÅ grubunda kesme çalıÅmalarına kaÄıt makası ile baÅlanmalıdır)
  • Kurmalı oyuncaklarla oynama.
  • Plastik maÅa ile (çocuklar için özel, cımbıza benzer bir gereç) ponponları bir kaptan diÄerine aktarma.
  • Origami yapma
  • Mikado çubukları ile oynama.
  • Gazete ya da dergileri küçük küçük yırtıp bir resim kaÄıdına yapıÅtırarak kolaj çalıÅması yapma.
  • Bir tepsiye dökülmüÅ nohut, mercimek vb bakliyatları kalem kullandıÄı üç parmaÄını kullanarak birbirinden ayırma.
  • Parmak kuklalarla oynama. Bu etkinlik ayrıca dil geliÅimine de katkı saÄlayacaktır.
  • Elinin boyutuna uygun kavanozların kapaklarını ve ÅiÅe kapaklarını açıp kapama.
  • Delgeç ile bir karton üzerinde açacaÄınız yan yana deliklerden ayakkabı baÄcıklarını geçirerek dikiÅ dikme. Daha büyük yaÅ grubunda yetiÅkin süpervizyonunda düÄme de diktirilebilir.
  • AhÅap ya da plastikten çivili oyuncaklarla oynama.
  • Püskürtmeli plastik bir ÅiÅenin içine su koyup çiçekleri sulama.
  • Parmaklarla duvarda gölge oyunları oynama.
  • Mutfak süzgecinden Åöniller geçirerek sevimli bir yaratık yapma.
  • Çıkartmalarla (sticker) yaptıÄı bir resmi süsleme.
  • Bonibonları renklerine göre ayırma. Sonrasında her aile üyesine bir renge ait bonibonları seçip verme :).
  • Pazar sabahları kahvaltıda tüm aile üyeleri için portakal suyu sıkma. (Elbette elektrikli portakal sıkacaÄında deÄil :) )

*  Fasulye gibi sebzeleri ayıklatma :)

• Bir tas dolusu kumun içine küçük bir obje saklayıp bulmasını isteme.
  • Küçük yaÅtan itibaren bir kumbara edinmesini saÄlayıp tüm bozuk paraları kumbarasına atmasını saÄlama. Sonrasında biriken paralarla ona istediÄi bir oyuncaÄı alabilirsiniz. Bu, parayı kullanma, tasarruf kavramı, istediÄi bir Åeyi elde etmek için bekleyebilme gibi çok önemli yan katkı saÄlayacaktır.
    Sevgili anne babalar, bizler yaÅ ayırımı yapmaksızın aklımıza gelen tüm etkinlikleri yazıya dökmeye çalıÅtık. Sizler çocuÄunuzun yaÅına göre yapabileceÄi etkinlikleri çeÅitlendirebilirsiniz. Bunlar dıÅında boyama kitapları (mandala boyamayı Åiddetle tavsiye ederim), labirent kitapları, nokta birleÅtirmece kitapları, yazıya hazırlık içeren kitaplardan da yararlanabilirsiniz.