DAVRANIŞ PROBLEMLERİ

"ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ PROBLEMLERİ"

1.ENÜREZİS(ALT ISLATMA):Bir çocuk tuvalet alışkanlığını kazandıktan bir müddet sonra altı ıslatmaya başladıysa normal olmayan bu duruma enürezis dı verilir.Temelde iki tür sebepten kaynaklanabilir.*Fizyolojik Nedenler: Kas gelişiminin gecikmesinden kaynaklanan kas kontrolü yapamayan çocuk altını ıslatabilir.*Psikolojik Nedenler: Kardeş kıskançlığı,aile içi huzursuzluklar,özgüven zayıflığı,taşınma gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanan çatışmalarını çözemeyen çocuklar altını ıslatabilir.***Yapılması Gerekenler:Bir hekime başvurup fizyolojik bir sorun olmadığı anlaşıldığında, terapötik bir görüşmeyle çocuğun çatışmaları anlaşılıp aileye bu konuda önerilerde bulunulmalı.

2.ENKOPREZİS(DIŞKI KAÇIRMA):Enüreziste olduğu gibi okul öncesi dönemde ve erkek çocuklarında daha sık görülür.Enürezise göre görülme sıklığı daha azdır.Yine tedavide önemli olan buna sebep olan çatışmayı çözmede çocuğun desteklenmesidir. Ayrıca davranışçı yöntemlerden takvim de çok işe yarar.Güneş ve çamur resimlerinin altına işaretlenerek çocuğun kuru kaldığı günler ödüllendirilebilir.

3.TIRNAK YEME:Okul öncesi dönemde sık görülen bir davranış bozukluğudur.İstemli çalışan kasların istemsiz kasılmasıdır.Alıngan,sıkılgan ve kırılgan çocuklarda sık rastlanır.***Ailenin yapması gereken, bu durum ortaya çıktığında sert uyarılardan kaçınmalı ve çocuğun dikkat odağını değiştirmeye çalışmaktır.

4.Kekeleme:3 yaşından önce görülen kekelemeler konuşma bozukluğu olarak görülmez.Gerçek kekemeliğin kaynağı psikolojik sebeplerdir.Aniden veya yavaş yavaş konuşmada meydana gelen duraksama,harf ve kelime tekrarları görülebilir.***Çocuk düzgün konuşmaya zorlanmamalı,kelimeleri tamamlanmaya çalışılmamalıdır.Ayna karşısında sesli kitap okuma çalışmaları yapılabilir.Tüm diğer davranış problemlerinde olduğu  gibi etkili bir psikolojik danışmayla, durumun sebebi anlaşılmalı.

5.ÇALMA:Çocuklarda mülkiyet kavramının tam olarak oluşması 4 yaşın sonlarına kadar sürebilir.BU yaşlarda çocuğun beğendiği bir nesneyi kendisinin olarak görüp gizlice alması anormal bir durum değildir.Devam eden yaşlarda ise çalma davranışının altında ailenin sağlam bir mülkiyet kavramı eğitimi veremeyişi olabilir.Çocuklara evde mülkiyet kavramını öğretmek için eşyalarını alırken ondan izin almak,odasına girerken kapıyı çalmak  gibi davranışlarla kişilerin özel alanları ve eşyaları olduğu mesajını ona vermiş oluyoruz.

6.YALAN:Çocuğun ilgi çekmek,popüler olma gibi isteklerle 5 yaşından önce söylediği yalanları yalan olarak değerlendirmiyoruz.Gerçek ve yalanı ayırt etmeye başladığı 6-7 yaşlarında da yalan devam ediyorsa çocuğun çevresi ve ailesi incelenmeli.Olumsuz modeller,aşırı cezalandırmalar ya da çocuğun hissettiği aşağılık duyguları yalana sebep olabilir.Aşırı otoriter aile tutumunda çocuk ailesinin beklentisini karşılayamadığı ve onlara ters düştüğü durumda da yalan söyleyebilir.***Yapılması gereken her zaman doğruyu söylemek konusunda çocuğa örnek olmak ve de suçlamalardan kaçınmak.