Okul öncesinde ilk defa anneden ya da kendisine bakan kişiden ayrılan çocuğun yaşadığı endişeyle birlikte okula karşı gösterdiği olumsuz tepkiler okul fobisi olarak tanımlanabilir. Okul fobisi yaşayan çocuklarda karın ağrısı ve mide bulantısı gibi bedensel belirtiler de eşlik edebilir.

Okul fobisi yaşayan çocuğun bu durumu çoğunlukla evden ayrılmanın verdiği endişeden kaynaklanır. Bu çocukların aile yaşantılarında; çocuğa aşırı bağımlı bir ebeveyn ya da çocuğun ebeveynlerden birine aşırı bağlı olması, yeni bir kardeşinin dünyaya gelmesi, aile içi gerginlikler ve hastalıklar, taşınma, yas gibi olgulara rastlanması muhtemeldir. Bu gibi ailevi sebeplerden dolayı çocuk okulda olduğu süre içerisinde evdekilere kötü bir şey olacağı endişesiyle okulda kalmak istemez, bazı durumlarda kalsa da huzursuz ve gergindir.

Bunların yanı sıra okul fobisinin okula bağlı sebepleri de olabilir. Duyarsız ve aşırı disipliner öğretmenler,  arkadaşlarının saldırgan tutumu, ihtiyaçlarını karşılayamaması gibi nedenler de okula bağlı nedenlerdir.

Bu dönemin başlarında henüz benmerkezci olan çocuk; kurallara uymaya, arkadaşlarıyla paylaşıma ve uyum içinde yaşamaya yönelik davranışlarda bulunmakta zorlanır. İlk defa kurallarla ve arkadaş ortamıyla karşılaşan çocuk bocalayabilir, okulu dayanılmaz bir yer olarak görebilir.

Okula başlayan çocuğun okuldan beklentileri, okulun öğrenciden beklentileri ve ailenin çocuğa okulla ilgili verdiği telkinler tutarlı olmalı. Okulda eğlenmeye, çok güzel vakit geçirmeye ve hep arkadaşlarıyla oynamaya endekslenmiş bir çocuk okulda bir anda kurallarla dolu bir ortamla karşılaşıp bir sürü arkadaşla uyum içinde zaman geçirmeye zorlanınca hayalindeki okul imajı yıkılır. Çünkü aynı zamanda okulun da çocuktan beklentileri sorumluluklarını ve kuralları bir an önce öğrenip okula uyum sağlamasıdır.

Burada yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

*AİLE

-Çocukla olan ilişkilerin gözden geçirmeli ve aşırı bağımlı bir ilişki varsa bunu azaltmaya yönelik davranma,

-Okulla ilgili güzel bir imaj oluşturmak için söylenen sözlerin arasına okulun kuralları da sıkıştırılıp yavaş yavaş çocuğun bunlara bilişsel olarak hazırlanmasını sağlama,

*OKUL

-Okul fobisi yaşayan okul öncesi çocuğunun öncelikli olarak okula güvenmesini ve kendisini huzurlu hissetmesini sağlamalı ve kurallar konusunda aceleci ve dayatmacı bir tutum sergilememeli.